În ultimii 100 de ani am evoluat foarte mult, am trecut de la transportul cu trăsura la transportul aerian și la mașini de sute de cai putere, de la a comunica față în față la a comunica prin Skype, Facetime ca și cum am fi față în față, de la a merge la doctor cand acesta ajungea în orășelul fiecăruia la a ne măsura pulsul printr-o aplicație pe telefon, care nu mai este de mult timp un simplu telefon, ci un instrument care ne spune când și unde să ne întâlnim și cu cine, care ne măsoara caloriile consumate sau pașii făcuți, care ne spune cât mai avem de mers până acasă etc.

În tot acest timp au dispărut activități și au apărut altele, unele care păreau din romanele de aventuri ale lui Jules Vernes chiar și acum 20 de ani. În ultimii ani tehnologia, sub diferitele ei forme, își face prezența din ce în ce mai mult în viața fiecăruia, de la case inteligente care pornesc singure căldura sau udarea grădinii la mașini inteligente care în curând vor merge fără șofer.

Într-o astfel de lume care evoluează constant și rapid, unde vă vedeți în 10 sau 20 de ani când alte locuri de muncă vor dispărea?

Vă dau câteva indicii: șofer (taxi, autobuz, metrou, camion, orice utilaj industrial)? Vânzător în magazinele de retail de orice gen? Pilot? Astronaut? Miner? Recepționist? Soldat? Muncitor în orice segment industrial? Contabil?

Gândiți-vă, de exemplu, la cum se ținea contabilitatea înainte de apariția calculatoarelor și la câte activități trebuiau făcute și de câți oameni era nevoie pentru a avea un raport simplu. Gândiți-vă în 20 de ani de câți contabili va mai avea nevoie o firmă mare care acum are un întreg department pentru înregistrare documente, câte din aceste documente vor fi emise și înregistrate automat, cum vor fi emise rapoartele cerute de top management sau de către autorități?

Va mai exista jobul tău în 10 ani ? Dar în 20? Ce se va întâmpla cu sistemul de pensii actual în condițiile în care vor fi mult mai puțini angajați, deci mai puțini cotizanți la aceste fonduri?

Roboții nu dorm, nu mint, nu cer bani în plus, nu au sindicat, nu vor promovări sau birouri, îi cumperi, îi alimentezi și îi pui la munca 24/7, trebuie doar să ai grija să le asiguri mentenanța, asta dacă nu pui un alt robot să facă acest lucru. În plus sunt ușor de înlocuit, dacă unul se strică comanzi altul nou.

În aceste condiții cum te pregătești pentru viitor? Care sunt joburile care deși acum par S.F.-uri le vom avea în 10 ani? Ești pregătit pentru aceste schimbări? Ți-ai pus vreodată aceste întrebări?

http://www.technologyreview.com/news/532431/rise-of-the-robot-security-guards/

http://www.psfk.com/2014/12/robot-security-guards-cruise-microsoft-campus.html

http://www.stuff.co.nz/business/better-business/62998579/Will-your-job-exist-in-20-years-time

 

@Constantin