Am mai scris si voi mai scrie despre acest subiect, am si vorbit despre el si voi mai vorbi, pentru ca oricine are nevoie de un CV/profil/rezumat al experientei sale la un moment dat. Si are nevoie de unul facut corect, care sa respecte niste reguli minime si de bun simt.

Am vazut mii de CV-uri de-a lungul experientei mele in recrutare, relativ putine bune, si mai putine foarte bune sau corect redactate.

Mentionez inca de la inceput ca CV-ul este un instrument de lucru, de promovare personala, de vanzare in fata recrutorilor si angajatorilor.

Ce inseamna un CV corect?

O sa incep prin a sublinia ce nu inseamna:

– un document foarte lung, care depaseste trei pagini; si trei pagini pot fi multe atunci cand sunt umplute de lucruri si explicatii inutile;

– informatii false, care pot fi depistate foarte usor si care in mod clar te vor aduce in imposibilitatea de a gasi un loc de munca si-ti vor stirbi credibilitatea;

– multe culori si fonturi diferite;

– greseli gramaticale sau de ortografie, cuvinte sau expresii lipsa;

– informatii lipsa, cum ar fi date de contact, date despre educatie, experiente anterioare etc.;

– haos in expunerea informatiilor, prea multe detalii, lipsa unei logici in cuprins;

– adrese de e-mail neserioase sau puerile – papusica@…., sexyella@, ploiesteanca@…si altele in acelasi registru;

– un document neactualizat, vechi;

– poza de profil stearsa sau facuta in diverse ipostaze ale vietii sau in diverse locuri, lucru ce nu denota profesionalism;

– un document copiat;

– prea multe detalii personale in detrimentul celor profesionale.

Nu exista CV perfect, de aceea merg mult pe ideea de CV corect, intocmit profesionist si cu responsabilitate. CV-ul este o carte de vizita, deoarece te reprezinta in absenta oricarui alt document.

In prezent in cadrul proceselor de recrutare CV-ul este sustinut sau demontat de profilul de pe retelele de socializare, referintele de la fostii angajatori si alte teste standardizate care-l pot valida pentru urmatoarele etape.

CV-ul nu mai este de foarte mult timp un document de sine statator, iar multi recrutori cauta ce este dincolo de ce scrie in CV. Statisticile spun ca peste 50% dintre oameni mint in CV. Realitatea ne dovedeste ca foarte multi oameni nu-si dau deloc interesul atunci cand isi lucreaza CV-ul sau nu stiu cum sa-l editeze astfel incat sa devina un adevarat instrument eficient atunci cand isi cauta un loc de munca.

Un CV corect inseamna pentru mine, ca om de HR, dar si ca om care ofera servicii de consiliere in cariera:

– amprenta personala – un document personalizat in conformitate cu obiectivele de cariera si cu asteptarile posesorului;

– mentiunea clara a obiectivelor in cariera, extrem de utila informatie pentru recrutor;

– un material curat, fara greseli, ordonat si organizat;

– informatii corecte, sincere, usor de verificat;

– informatii complete, pornind de la un minim necesar: nume/prenume/oras/date de contact/obiectivul in cariera/experienta profesionala/educatie (inclusiv programe de formare, certificari etc.)/abilitati si competente – limbi straine, PC etc./pasiuni;

– un document perfectibil si supus modificarilor.

CV-ul nu este un document static, el este supus modificarilor in timp si trebuie ajustat in conformitate cu acestea. De asemenea forma lui poate diferi in functie de pozitia pentru care il trimitem, de industrie sau de cerintele mentionate in anuntul de recrutare.

Corina Neagu

4Tree este o companie romaneasca, creata din dorinta de a educa si ajuta cat mai multi oameni in drumul lor spre cariera potrivita.

Credem ca poti avea orice iti doresti in viata daca ajuti destui oameni sa obtina ce  isi doresc.

Misiunea noastra este sa cream parteneriate de lunga durata intre oameni astfel incat acestia sa-si atinga obiectivele.

Sloganul: “Descoperim diamante!”

Serviciile noastre: Recrutare si selectie personal, Training, Consultanta.