“If you want peace you must learn to drink cha from an empty cup”

Sa bei ceai dintr-o ceasca goala a spus James Clavell in „Shogun”…poate la inceput nu am patruns foarte bine profunzimea citatului, insa cu vremea am priceput ca indiferent de cat de mult de zbati sa ajungi la un liman, indiferent de cate eforturi faci sa dobandesti ceva, indiferent de cat de mult iti doresti sa se rezolve o situatie foarte repede, eventual numai pentru a scapa de problema, numai pentru a trece mai departe, am constatat ca nu se poate. Este imposibil. Pana nu treci prin tot chinul constientizarii situatiei respective, pana nu intelegi problema in profunzime, pana nu te doare toata cunosterea si experienta castigata, nu poti sa treci mai departe….da, trebuie sa inveti sa bei ceai dintr-o ceasca goala…numai atunci o sa ajungi sa vezi putina liniste.

Nu este simplu sa inveti sa ai rabdare, este un fel de sevraj permanent in care te trezesti in fiecare dimineata in aceeai zi iar tot chinul rezolvarii si finalizarii problemei se repeta la nesfarsit…traiesti in fiecare zi aceeasi zi…La un moment dat incepi sa iti imaginezi ca poti sa faci tot ce vrei in aceasta zi perpetua, adica ce se poate intampla, indiferent de ce faci, daca in ziua urmatoare poti sa o iei de la capat… Multi ar crede ca e bine asa, hai sa facem ce vrem, maine o luam de la capat…Nu e chiar asa, nu traim in fictiune, desi de multe ori ne dorim acest lucru, totusi realizezi la un moment dat ca aumite actiuni ar fi ireversibie, avand consecinte dezatruoase.  Asta nu e bine, nu neaparat din cauza partii materiale a situatiei ci din cauza pierderii contactului cu lumea reala si ancorarea permanenta in lumea imaginara, o lume in care poti sa faci tot ce vrei…

Libertatea de a face ce vrei este cea mai dorită și, în același timp, cea mai puțin accesibilă libertate și asta din motive clare. Toți oamenii doresc satisfacții ușor de dobândit. De regulă, în societate, majoritatea obiectelor sau situațiilor care aduc plăcere se cumpără sau se negociază, prin calități personale, prin efort propriu. Să ne imaginăm ce ar deveni lumea dacă fiecare ar face ce ar vrea pentru a primi satisfacție proprie, neținând cont de ceilalti și de efectele acțiunilor noastre asupra lor. Asta se intampla in societate, insa cand traiesti in izolare se poate schimba totul.

Cred ca din in cand e bine sa traim izolati, insa numai in mod voluntar si fara sa fim privati de cele necesare traiului. Chiar si in aceste conditii favorabile, izolarea ne poate ajuta sa ne descoperim sinele, adevarata noastra fata, ne poate ajuta sa deosebim binele de rau, ne poate face mai stapani pe  noi si pe deciziile noastre. Recomand ca fiecare individ care traieste prin fortele proprii sa treaca prin izolare. Numai atunci o sa incepi sa te cunosti cu adevarat, numai atunci o sa intelegi cine esti si ce poti sa faci pentru ceilalti.

Sa bei ceai dintr-o ceasca goala…da este perfect adevarat…


@lazard