Toata lumea a comentat despre demolarea targului Europa. Intamplarea asta imi aduce amintre de un prieten pe care l-am cunoscut acum peste 20 de ani. Nu conteaza numele, mi-a fost prezentat ca fiind Chinezu”, nu ca ar fi fost chinez dar avea un stand in complexul en-gros mentionat. Pe vremea aia era un fel de om de afaceri, respectat in comunitate, cu masina occidentala si vila cu mai multe etaje, plin de relatii in mai toate institutiile de stat care controlau si verificau societatea romaneasca.

Sa nu radeti, dar acum 20 de ani un complex comercial precum Europa era un pol important al afacerilor romanesti. Tot aud de evaziunea care se facea in targurile bucurestene si nu numai…Pai sa nu uitam, pe vremea aia nu aveam hypermarketuri, supermarketuri, poate putin cash and carry…si asta doar din 1996 cand aceasta forma de comert a intrat in Romania si da, o sa radeti, in China…Pana la epoca cash and carry am avut complexurile en-gros sau targurile saptamanale. In aceste locuri gaseai orice, inclusiv facturile in alb pe care le foloseau toti pentru deconturi, inclusiv angajatii din institutiile care verificau legalitatea lor ulterior… dar, in fine, nu mai intru in detalii, restul este istorie.

Si uite ca in acest fel, comercianti precum Chinezu’ si altii ca el, acum respectabili oameni de afaceri cu multi bani in cont, au contribuit la dezvoltarea afacerilor din Romania. Da, nu cred ca a fost foarte moral dar a fost sanatos. Pana sa apara aceste targuri se practica cu succes naveta in China, Turcia sau in alte tari cu traditie mercantila de unde romanii aducea tot ce nu se gasea la noi…de la blugi la panze de bomfaier.

Da, a fost demolat Complexul Europa…denumit in aceste zile simbolul evaziunii…cred ca sunt doar niste vorbe la moda…restul e istorie…

Sa aveti cumparaturi linistite si de calitate in continuare…

@lazard