Până la 38 de ani am crezut că am văzut și am auzit suficient de multe lucruri, am și trecut prin diverse situații, care mai de care mai complexe, am luat decizii și decizii, unele proaste, altele foarte proaste, altele bune sau foarte bune. Dar descopăr zilnic lucruri, oameni, situații noi, inedite, care mă provoacă să reacționez în consecință.
Nu pot spune că sunt cea mai bună persoană în recrutare, dar am trecut prin cel puțin trei training-uri, două sau trei assessment centers, zeci de interviuri personale de angajare și alte mii ținute de mine cu candidați de-a lungul experienței în resurse umane.
Și stau și mă întreb, în condițiile economice precare, în situația în care totul în jurul nostru se schimbă cu o viteză uluitoare, când tinerii sunt mult mai expuși la tehnologie și la tot ce este nou, când piața muncii e mai mult decât instabilă și oferta de locuri de muncă este cu mult mai mica comparativ cu forța de muncă existentă, sunt atât de mulți care se întreabă de ce nu sunt chemați la interviu.
Mai jos am adunat câteva motive pentru care există posibilitatea ca cei care-și caută un loc de muncă să nu fie chemați la interviu.
- Unul, extrem de simplu, ar fi că sunt complet lipsiți de experiență, e prima oară când își caută de lucru și e prima oara când își fac un CV. Da, sfaturi există pe multe site-uri, sunt mii de articole legate de recrutare, de cum să-ți construiești un CV, de cum să scrii o scrisoare de intenție, modele de întrebări în cadrul interviurilor de angajare etc. Și totuși acestea nu ajung acolo unde trebuie, Sau nu sunt luate în considerare, fiind foarte multe și de și mai multe ori contradictorii. Sfatul meu: găsiți-vă o persoană de încredere care să vă ajute în acest sens. CV-ul nu-l faceți pentru voi, ci pentru compania la care vreți să vă angajați. De aceea este o carte de vizită și trebuie să fie un început de drum cât mai bun.
- Un alt motiv ar fi că dau copy/paste la CV-urile deja încărcate pe site-uri precum Bestjobs, EJobs, MyJob etc. Și aici e o greșeală majoră, pentru că pentru construirea unui CV sau a unei scrisori de intenție e nevoie de muncă, de exercițiu, de căutări, de interes, de creativitate, originalitate, responsabilitate, notă personală. Mulți candidați nu se gândesc deloc la aceste aspecte atunci când aplică la un job. Sfatul meu: munciți pentru a vă crea CV-ul potrivit pentru job-ul pe care-l doriți, dacă-l doriți cu adevărat. Diferența dintre voi și ceilalți candidați constă în detaliile pe care poate alții le ignoră sau nu le acordă o prea mare importanță. Fără copy/paste.
- Alt motiv constă în adrese de e-mail ca cele de mai jos de la care sunt trimise candidaturile în atenția angajatorilor:
vyyoblondy@yahoo.com
niko_mhmm2006@yahoo.com
bebe_t4u@yahoo.com
lari_89_bubu@yahoo.com
pinkbaby@yahoo.com
dyenutz4_fata_tha@yahoo.com
wickedapollo@yahoo.com
fitse8710@yahoo.com
lavilutza_bubu@yahoo.com
dreamygurl_lary4@yahoo.com
crystal_simona@yahoo.com
ursul3tzul_tau_d3_plus@yahoo.com
lady_camy88@yahoo.com
pinkbaby186@yahoo.com
și altele care intră în această categorie. Poate spuneți că sunt prejudecăți sau clișee, dar dacă sunteți cât de cât interesați în a obține în primă fază un interviu, trebuie să aveți o adresă de e-mail serioasă și care să inspire încredere, de genul nume.prenume@……….
Sfatul meu: creați-vă o adresă de e-mail cât se poate de serioasă. Gândiți-vă că adresa de e-mail constituie ea însăși un pas în procesul de recrutare. Ce părere își va face angajatorul despre un candidat cu o adresă de mail de genul celor de mai sus?
- CV-ul trimis pur și simplu, fără a menționa poziția pentru care aplicați, interesul pe care-l aveți pentru compania respectivă, fără a preciza care este obiectivul vostru profesional sau de ce ați trimis CV-ul. Încă un motiv care vă poate trimite CV-ul la fundul teancului. Gândiți-vă că angajatorii primesc zilnic zeci sau sute de CV-uri, mai ales atunci când au anunțuri de angajare postate. Din nou, sunt detalii care vă pot poziționa printer primele CV-uri…. sau printre ultimele. Sfatul meu: dacă nu vreți să scrieți o scrisoare de intenție, faceți câteva precizări când trimiteți CV-ul – care sunt obiectivele voastre pe termen mediu/lung, de ce ați ales să trimiteți CV-ul către compania respectivă, care este poziția pentru care candidați. Și neapărat încheiați cu o formulă de mulțumire.
- CV-ul trimis la întâmplare, poate o apărea vreo poziție disponibilă în viitor. Din păcate sunt atât de multe CV-uri care ajung la angajatori, din ele sunt foarte puține cu adevărat interesante, iar dacă nu există o poziție deschisă în cadrul companiei, puțin probabil ca un CV ajuns aiurea să fie luat în considerare.
Sfatul meu: dacă vreți neapărat să ajungeți într-o anume companie și momentan nu există o poziție deschisă, trimiteți CV-ul targetat către Resurse Umane sau către recrutare menționând care sunt motivele pentru care sunteți foarte interesați de companie/domeniu de activitate etc. Fiți originali și foarte deschiși și înarmați-vă cu răbdare. S-ar putea să aveți noroc, dacă aveți un CV foarte bun, dar s-ar putea, în egală măsură, să nu primiți niciun răspuns.
- Un CV prea lung, având mai mult de trei pagini, un CV plin de greșeli gramaticale sau cu date lipsă, un CV prea pompos și încărcat, sunt greșeli care trebuie nepărat evitate dacă vă doriți să vă prezentați în fața angajatorului la un interviu. Atenție – asta nu înseamnă că nu trebuie să reliefați toate realizările extraordinare pe care le-ați avut de-a lungul timpului, fără a suna arogant însă. Sfatul meu: nu încărcați CV-ul, el trebuie să conțină date esențiale, experiența relevantă pe care o aveți în domeniile de activitate în care ați lucrat, date de contact, proiecte, voluntariat, etc. Fără greșeli gramaticale, fără minciuni, fără floricele. Cercetați, întrebați, căutați alternative cât mai profesioniste, în fond toate eforturile merită făcute în cautarea unui loc de muncă.
- O poză în costum de latex sau costum de baie vă descalifică din start. Excepție fac cele trimise pentru poziții de dansatoare, stripteuze și altele de genul acesta. Dacă vă doriți o poziție de Contabil Junior sau de Asistent Manager, e puțin probabil ca poza de la mare să fie relevantă. Sfatul meu: rugați un prieten să vă facă niște poze în ținută business sau apelați la un fotograf profesionist. E în interesul vostru și da, imaginea contează și ea trebuie să corespundă CV-ului și persoanei care se va prezenta la interviu.
- Rețelele de socializare. Deși toți angajatorii susțin că nu fac discriminări de nicio natură, majoritatea se uită pe site-urile de socializare în momentul în care primesc CV-ul vostru și li se pare interesant. Toată lumea se duce la petreceri, în cluburi, la mare, dar păstrați acele poze pentru prieteni, angajatorii vor să vadă fața profesională și ce puteți face pentru ei pentru a aduce valoare în companie. De asemenea profilul de LinkedIn trebuie să fie actualizat, contează mult să fiți abonați la diverse grupuri de interes, să postați sau să comentați. Sfatul meu: atenție la postările pe rețelele de socializare. Făceți-le să lucreze în favoarea voastră.
Un CV actualizat, original, de bun simț, muncit, concis, fără greșeli, aranjat frumos în pagină, aerisit, însoțit de o poză frumoasă de business și de o scrisoare de intenție personală, fără copy/paste, care să facă un rezumat a ceea ce știți și vă doriți și o doză puternică de optimism și de încrederă care să transpară în acestea nu pot decât să vă ajute în procesul sinuos și abrupt de găsire a unui job.
Mult succes!
Corina Neagu
4Tree este o companie romaneasca, creata din dorinta de a educa si ajuta cat mai multi oameni in drumul lor spre cariera potrivita.
Credem ca poti avea orice iti doresti in viata daca ajuti destui oameni sa obtina ce isi doresc.
Misiunea noastra este sa cream parteneriate de lunga durata intre oameni astfel incat acestia sa-si atinga obiectivele.
Sloganul: “Descoperim diamante!”
Serviciile noastre: Recrutare si selectie personal, Training, Consultanta.