In opinia mea oamenii sunt resursa cea mai importanta a unei companii si ei pot aduce rezultatele dorite de clienti si actionari sau ei pot duce la faliment o afacere. De aceea cea mai importanta activitate a unei companii este cea de recrutare, de selectie a celor care vor lucra pentru ea indiferent ca sunt angajati sau colaboratori, furnizori.

Cei 10 pasi pe care eu ii folosesc de fiecare data cand am un proiect de recrutare si imi garanteaza ca angajez persoana portivita pentru acel job sunt:

1. Intelegere nevoie, descriere job

Ok ai decis sa dezvolti compania infiintand o noua pozitie, inlocuiesti un angajat actual de pe o pozitie cu altul nou avand asteptari ca angajatul nou va aduce rezultatele dorite, un angajat pleca si trebuie inlocuit, inainte de a incepe un proces de recrutare trebuie sa clarifici de ce ai nevoie de aceasta pozitie, ce se intampla daca acea pozitie nu mai exista de maine sau ce valoare adaugata pentru companie, seriviile/produsele ei va aduce aceasta noua pozitie. Se poate fara aceasta pozitie sau este una absolut necesara activitatii mele.

Este foarte important ca in aceasta faza sa facem o descriere detaliata a responsabilitatilor pentru aceasta pozitie, ce activitati trebuie sa execute. Ce asteptari am de la aceasta pozitie.

Atentie aici nu ma refer la clasica fisa de post.

2. Profil candidat

Cand ma gandesc la un profil de candidat ma gandesc la cum vreu eu sa arate, ce calitati doresc, ce consider a fi un candidat ideal, ce s-ar potrivi mai bine organizatiei. Iar inaceasta descriere ce ma va ajuta foarte mult in procesul de recrutare pot include de la experienta generala in munca, la experienta pe un segment de activitate sau pe o anumita pozitie, la traininguri sau calificari pe care le doresc, la limbi straine sau efectiv anumite abilitati ca re pot fi masurabile, in profil pot adauga oanumita institutie de invatamant, un anume profil.

Cu cat sunt mai detaliat cu atat va fi mai usor sa aleg dintre candidati in cadrul procesului de interviu. Tot in acesata faza sau in cea anterioara este obligatoriu sa stabilesc sistemul de salarizare pentru aceasta pozitie si daca am marje de negociere functie de candidati si mai ales de situatia din piata.

 3. Sistem de evaluare candidat

Din aceasta  trebuie sa ne gandim si sa stabilim pe ce criterii vom evalua candidatii si cum ii vom diferentia in cadrul procesului de selectie si de interviu. Criteriile trebuiesc sa fie simple bazat pe profil candidat, si descriere job, iar acestea trebuie sa faca procesul de recrutare mai simplu si mai rapid.

Tot acum stabilim ce fel de teste, probe de lucru, evaluari psihologice vom utiliza pentru a diferentia candidatii atat in faza preliminara cat si finala, in cadrul interviului.

4.Stabilire pasi proces de recrutare

Este important sa stabilim responsabilitati, echipa implicata in proiect, cine va sustine interviurile, cine va lua decizia finala de angajare, baza pentru aceasta decizie.

 5. Promovare si cautare candidati

Pentru a atrage cei mai buni candidati promovarea si brandul angajatorului conteaza foarte mult, si indiferent ca esti companie mica sau mare un brand de angajator creat corect poate insemna mai mult ca un salariu mult mai mare la o companie mai mare ca a ta. Este foarte important anuntul pe care il publicam unde anume (online/ofline), nu este de ajuns sa plasam un anunt simplu fara sa exprime nimic si sa ne asteptam ca cei mai buni candidati sa aplice, indiferent cat de mare este firma. La fel de important este si procesul de cautare candidati intern/etern, recomandari , angajati prorpii, retele de socializare etc.

6. Lista scurta pentru interviu

Am atras din mai multe surse cvuri, in formate diferite, oameni diferiti, cum facem selectia preliminara , si cum intocmim o lista scurta cu cei pe care ii vom chema la interviu?

Foarte importante sunt criteriile stabilite in profil candidat si daca le regasim in cvuri, in al doilea rand in cadrul unui mini interviu telefonic putem clarifica atat noi cat si candidatul daca candidatul este cel potrivit pentru noi sau jobul este potrivit pentru candidat.

7.Interviul

Am scris multe articole pe aceasta tema si vom mai scrie, ce este foarte important in cadrul unui interviu este arta de a afla informatii, a recrutorului. Rolul lui este de a afla cat mai multe informatii despre candidat, de averifica informatiile din cv, de a  afla comportamentul candidatului in situatii similare cu jobul nostru. Pentru a fi eficient eu propun 4 pasi in cadrul procesului de interviu: Pregatire interviu, Ascultare, Intrebari, Interpretare limbaj nonverbal.

8.Screening candidati

Avem o lista finala cu doi trei candidati , avem candidatul pe care il consideram potrivit pentru pozitie, un screening este absolut necesar. sugerez a se verifica minim datele declarate in cv, in cadrul interviului, cazierul si a se efectua minim un profil/aviz psihologic pentru candidat. Sunt multe minciuni spuse de candidati si cu siguranta nu vrei sa afli de ele in perioada de proba sau mai rau dupa perioada de proba.

9. Oferta de angajare

in un proces de recrutare corect si transparent, oferta de angajare este scrisa si contine toate informatiile utile pentru candidat de la descriere in detaliu pozitie, responsabilitati, sistem de evaluare perioada de proba si dupa, sistem de salarizare si bonusare perioada de proba si inclusiv dupa aceasta.

10. Induction si evaluare proces de recrutare

Este important atat pentru noul angajat cat si pentru organizatie, ca acesta sa fie introdus corect catre organizatie, iar organizatia sa cunosca corect sarcinile si rolul noului angajat. tot in aceasta etapa este important sa analizam procesul de recrutare si mai ales sa analizam ce a functionat bine si ce putem imbunatati la viitoarele procese de recrutare.

Constantin Iordache, Managing Director

Serviciile noastre: Recrutare si selectie personal, Training, Consultanta.